Uprava

Drage kolege,

Društvo procenitelja Srbije već 8 godina okuplja stručnjake iz oblasti procena vrednosti nepokretnosti, kao i ključnih sfera neophodnih za sam razvoj tržišta.

Sama profesija je i dalje u razvoju. Sve turbulencije na tržištu nekretnina jednostavno grade put koji je neophodno da mi uredimo.

Ipak, jako puno mlade snage čeka svoj trenutak. Trenutak kada će moći da pruže nešto novo, drugačije i bolje tržištu. Trenutak da podignu standard profesije na viši nivo.

Tu nastupamo mi.

Naš zadatak je da im pružimo neophodno znanje, da ih usmerimo, obrazujemo i izgradimo temelje na kojima će oni graditi dalje. Mnoge kolege su se prihvatile uloge Mentora i posebno im hvala na tome. Mi, kao udruženje ćemo dati sve od sebe da konstantno unosimo neophodne novine i podržavamo nove naraštaje kako bismo pomogli razvoj profesije.

Meni je zaista čast da nastavim rad na osnovnoj misiji oko koje se Društvo i okupilo i da zajedno sa svakim članom pružim najbolje za profesiju procenitelja.

Hvala kolege i idemo dalje!

Uroš Vukomanović
Predsednik Upravnog Odbora Društva procenitelja Srbije

Poštovani članovi Društva procenitelja Srbije, kolege procenitelji,

 

Želim da se zahvalim svima koji su glasali na poslednjoj sednici DPS-a održanoj 06.novembra 2018.godine i aktivno uzeli učešće u radu i kreiranju budućnosti udruženja.

Društvo procenitelja Srbije je osnovano usled potrebe organizovanja predstavnika najbolje tržišne prakse na našem tržištu sa ciljem daljeg unapređenja profesije procenitelja. Nakon nešto više od dve godine rada sa ponosom možemo istaći da smo do sada postavljene ciljeve ispunili uspešno i da smo nesebično dali svoj doprinos unapređenju profesije. Postignuti rezultati nakon prva dva kruga obuke i prolaznost naših polaznika na stručnom ispitu u Ministarstvu Finansija od preko 80%  jasno pokazuju nivo kvaliteta koji smo postigli kao i poziciju našeg udruženja na tržištu.

Međutim naše ambicije i ciljevi se ne zaustavljaju tu, već naprotiv. Zakon koji uređuje profesiju procenitelja je zaživeo ali nije rešio sve naše probleme. Zato smo mi, Društvo Procenitelja Srbije, napravili sledeći korak ka samouređenju profesije u skladu sa definisanim ciljevima udruženja. Dovesti profesiju na nivo da može samostalno da sa uređuje, a da Zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti predstavlja samo pravni okvir, je jedan od osnovnih dugoročnih ciljeva udruženja na kojem nastavljamo da radimo i u buducnosti.

Kako bi bili u mogućnosti na adekvatan način da napredujemo neophodno je modernizovati profesiju u skladu sa pozitivnim primerima razvijenih zemalja u okruženju ali takodje sagladati i potrebe tržišta na kome poslujemo kao i potrebe naših članova. Imajući sve ovo u vidu fokus našeg udruženja će u narednom periodu biti upravo na modernizaciji i uvođenju novih tehnologija a sve u skladu sa primarnim ciljem daljeg profesionalnog usavršavanja naših članova, ne samo u okviru zakonom propisanog minimuma CPD bodova već i kroz korekciju i unapređenje uočenog od strane stručne komisije u procesu kontrole rada procenitelja.

Naravno akcenat će biti i na problemima sa kojima se susrećemo u svakodnevnom radu tipa cene usluga, kao i sve druge teme zbog kojih se udruženja i osnivaju.

S poštovanjem,

Aleksandar Stojiljković

Predsednik  Upravnog Odbora Društva procenitelja Srbije

Drage kolege procenitelji,

Društvo procenitelja Srbije (DPS) je stvoreno da bude kuća svih procenitelja, nas koji se procenama bavimo svakodnevno. Verujem da su u DPS ušli predstavnici najbolje prakse procenjivanja u Srbiji. Oni svoj lični legitimitet prenose i na Udruženje svojim članstvom i radom u njemu. U Udruženje smo uložili najvrednije što imamo, i zbog toga ne prihvatamo da Udruženje služi bilo čemu ili bilo kome, osim profesiji procenitelja i svima nama.

Donošenjem Zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti profesija procenitelja je dobila i pravni okvir u kome funkcioniše. Zakon ne treba shvatiti kao rešenje svih naših problema. Zakon je samo jedan korak u razvoju profesije procenitelja koja se u Srbiji razvija petnaest godina. Problemi koji su iza nas su nam dragoceno iskustvo za izazove koji dolaze.

A šta nas to čeka?

Verujem da je pred nama uzbudljiv period razvoja profesije. Talentovani ljudi koji su već u profesiji ili planiraju u nju da uđu će relativno lako savladati neophodne tehničke kompetencije. Tržište će postajati sve transparentnije sa razvojem tehnologije i suzbijanjem sive ekonomije. Za nekoliko godina ćemo imati sve preduslove da kvalitetni izveštaji po pristupačnim cenama budu dostupni svim korisnicima.

Najozbiljniju prepreku na ovom putu vidim u nama samima, u našem okruženju i društvenim normama u kojima smo odrasli. Profesija procenitelja je nastala i razvila se u značajno drugačijem društvu, oslanjajući se na drugačije moralne norme. U svom radu jedino moramo poštovati pravila profesije, po cenu sukoba ili gubitka. Procenitelj je osoba sa ličnim integritetom, hrabrošću da zauzme stav i poslovnom etikom.

 

S poštovanjem,

Nebojša Nešovanović

Član Upravnog Odbora Društva procenitelja Srbije

Upravni odbor

Uroš Vukomanović

Predsednik Upravnog Odbora DPS-a
Soravia Management, Generalni direktor

Aleksandar Stojiljković

Član Upravnog Odbora DPS-a
OAC Property Services doo, Generalni direktor

Nebojša Nešovanović

Član Upravnog Odbora DPS-a
CBRE, Senior direktor, Rukovodilac odeljenja procena

Maja Šahbaz

Član Upravnog Odbora DPS-a
EY, SaT Partner

Danijela Pavlović

Član Upravnog Odbora DPS-a
Banka Intesa, Direktor odeljenja za upravljanje sredstvima obezbeđenja

Dragi Prijatelji Udruženja, Kolege i Članovi,

Veoma mi je drago što održavamo entuzijazam oko daljeg razvoja i uređenja naše profesije na ovim prostorima počev od nas samih i našeg udruženja.

Uređivanje ovog zanimanja u okviru postojećih Zakona, omogućava nam da postavimo više standarde profesionalnosti, a kroz rad Društva procenitelja sve smo bliži da postignemo cilj.

U dosadašnjem radu trudio sam se da svojim integritetom opravdam sve postulate koje nam profesija Procenitelja kao i dobra poslovna praksa određuju. Poštovanje Zakona, a pre svega Kodeksa ponašanja procenitelja treba svima da nam budu smernice kako bi naše poslovno ponašanje, predstavljalo našu profesiju u najboljem svetlu. Svi mi u okviru naših kompanija treba da budemo primer jedni drugima, a samim tim i budućim kolegama koji imaju nameru da na bilo koji način budu deo ove profesije.

Kao predsednik Komisije za usaglašenost rada procenitelja mogu da kažem da će naš zadatak i dalje biti kontinuirana provera rada naših članova i usaglašenosti njihovog rada sa nacionalnim standardima, kodeksom etike i najboljom poslovnom praksom. Nastavljamo sa podrškom programu Stručne obuke u kojem će učestvovati predavači iz više oblasti, kako bi se obezbedila sveobuhvatnost i uspostavila ravnoteža između teorijskog i praktičnog znanja, sa posebnom pažnjom na konkretizaciju predavanja u oblasti kontinuirane obuke.

Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su do sada obavljali poslove na uspostavljanju svih naših ciljeva i njihovom sprovođenju jer su nama koji nastavljamo u mnogome olakšali buduće angažovanje i rad.

Ivica Cvetanović

Licencirani procenitelj
Predsednik Komisije za usaglašenost rada procenitelja

Stručna komisija

Dusan Stanojevic

Dušan Stanojević

Predsednik Stručne komisije DPS-a
Procenitelj

Filip Tomić

Član Stručne komisije DPS-a
Rukovodilac odeljenja za procene

Petar Jovanović

Član Stručne komisije DPS-a
DIrektor – Odeljenje procena

Miljan Stanković

Član Stručne komisije DPS-a
Koordinator za validaciju procena vrednosti nepokretnosti

Dejan Maslać

Član Stručne komisije DPS-a
Menadžer za monitoring sredstava obezbeđenja

Maja Nikolić

Član Stručne komisije DPS-a
Managing Partner

Igor Đorđević

Član Stručne komisije DPS-a
Viši stručni saradnik za procenu sredstava obezbeđenja

Drage kolege procenitelji,

Vizija Društva procenitelja Srbije i ultimativni cilj Udruženja je da obezbedi visok stepen poverenja u profesiju procenitelja. To je ostvarivo jedino ukoliko ispred sebe postavimo zadatak da uvek dajemo maksimum kada su u pitanju naš rad i odgovornost. Kao Udruženje cilj nam je da etičnost i profesionalizam budu iznad kritike. To je ujedno i jedini način da zaštitimo svoje klijente i ostala lica koja imaju interes i omogućimo im da, korišćenjem naših usluga, imaju najviši stepen poverenja u odluke koje donese.

 

Nadzorni odbor čine tri člana Udruženja, a osnovan je sa ciljem podrške Upravnom odboru u donošenju odluka i rukovođenju Udruženjem.

Disciplinsku komisiju čine tri člana.

Disciplinska komisija će pomoći u regulisanju disciplinskog procesa u Udruženju.

Disciplinski Komitet će sagledati sve dokaze  i potvrditi da li su preduzeti svi neophodni koraci za nastavak disciplinske preporuke.  Takođe će preporučiti Ministarstvu finansija disciplinsku kaznu ukoliko je to neophodno.

Ministarstvo finansija sprovodi kažnjavanje.

 

Bryan Beaton

Predsednik Nadzornog Odbora Društva procenitelja Srbije

Disciplinska komisija

Bryan Beaton

Predsednik Disciplinske komisije DPS-a

Slobodan Repija

Član Disciplinske komisije DPS-a

Ivica Cvetanović

Član Disciplinske komisije DPS-a
Direktor procena

Skupština

Ervin Pašanović

Predsednik Skupštine
Adventis Real Estate Management, Generalni Direktor