Uprava

Poštovani članovi Društva procenitelja Srbije, kolege procenitelji,

 

Želim da se zahvalim svima koji su glasali na poslednjoj sednici DPS-a održanoj 06.novembra 2018.godine i aktivno uzeli učešće u radu i kreiranju budućnosti udruženja.

Društvo procenitelja Srbije je osnovano usled potrebe organizovanja predstavnika najbolje tržišne prakse na našem tržištu sa ciljem daljeg unapređenja profesije procenitelja. Nakon nešto više od dve godine rada sa ponosom možemo istaći da smo do sada postavljene ciljeve ispunili uspešno i da smo nesebično dali svoj doprinos unapređenju profesije. Postignuti rezultati nakon prva dva kruga obuke i prolaznost naših polaznika na stručnom ispitu u Ministarstvu Finansija od preko 80%  jasno pokazuju nivo kvaliteta koji smo postigli kao i poziciju našeg udruženja na tržištu.

Međutim naše ambicije i ciljevi se ne zaustavljaju tu, već naprotiv. Zakon koji uređuje profesiju procenitelja je zaživeo ali nije rešio sve naše probleme. Zato smo mi, Društvo Procenitelja Srbije, napravili sledeći korak ka samouređenju profesije u skladu sa definisanim ciljevima udruženja. Dovesti profesiju na nivo da može samostalno da sa uređuje, a da Zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti predstavlja samo pravni okvir, je jedan od osnovnih dugoročnih ciljeva udruženja na kojem nastavljamo da radimo i u buducnosti.

Kako bi bili u mogućnosti na adekvatan način da napredujemo neophodno je modernizovati profesiju u skladu sa pozitivnim primerima razvijenih zemalja u okruženju ali takodje sagladati i potrebe tržišta na kome poslujemo kao i potrebe naših članova. Imajući sve ovo u vidu fokus našeg udruženja će u narednom periodu biti upravo na modernizaciji i uvođenju novih tehnologija a sve u skladu sa primarnim ciljem daljeg profesionalnog usavršavanja naših članova, ne samo u okviru zakonom propisanog minimuma CPD bodova već i kroz korekciju i unapređenje uočenog od strane stručne komisije u procesu kontrole rada procenitelja.

Naravno akcenat će biti i na problemima sa kojima se susrećemo u svakodnevnom radu tipa cene usluga, kao i sve druge teme zbog kojih se udruženja i osnivaju.

S poštovanjem,

Aleksandar Stojiljković

Predsednik  Upravnog Odbora Društva procenitelja Srbije

 

Drage kolege procenitelji,

Društvo procenitelja Srbije (DPS) je stvoreno da bude kuća svih procenitelja, nas koji se procenama bavimo svakodnevno. Verujem da su u DPS ušli predstavnici najbolje prakse procenjivanja u Srbiji. Oni svoj lični legitimitet prenose i na Udruženje svojim članstvom i radom u njemu. U Udruženje smo uložili najvrednije što imamo, i zbog toga ne prihvatamo da Udruženje služi bilo čemu ili bilo kome, osim profesiji procenitelja i svima nama.

Donošenjem Zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti profesija procenitelja je dobila i pravni okvir u kome funkcioniše. Zakon ne treba shvatiti kao rešenje svih naših problema. Zakon je samo jedan korak u razvoju profesije procenitelja koja se u Srbiji razvija petnaest godina. Problemi koji su iza nas su nam dragoceno iskustvo za izazove koji dolaze.

A šta nas to čeka?

Verujem da je pred nama uzbudljiv period razvoja profesije. Talentovani ljudi koji su već u profesiji ili planiraju u nju da uđu će relativno lako savladati neophodne tehničke kompetencije. Tržište će postajati sve transparentnije sa razvojem tehnologije i suzbijanjem sive ekonomije. Za nekoliko godina ćemo imati sve preduslove da kvalitetni izveštaji po pristupačnim cenama budu dostupni svim korisnicima.

Najozbiljniju prepreku na ovom putu vidim u nama samima, u našem okruženju i društvenim normama u kojima smo odrasli. Profesija procenitelja je nastala i razvila se u značajno drugačijem društvu, oslanjajući se na drugačije moralne norme. U svom radu jedino moramo poštovati pravila profesije, po cenu sukoba ili gubitka. Procenitelj je osoba sa ličnim integritetom, hrabrošću da zauzme stav i poslovnom etikom.

 

S poštovanjem,

Nebojša Nešovanović

Član Upravnog Odbora Društva procenitelja Srbije

Upravni odbor

Aleksandar Stojiljković

Predsednik Upravnog Odbora Društva procenitelja Srbije
ERB Property Services, Rukovodilac Odeljenja procena

Maja Šahbaz

Član Upravnog Odbora DPS-a
EY, TAS Senior Manager

Uroš Vukomanović

Član Upravnog Odbora DPS-a
Soravia Management, Generalni direktor

Nebojša Nešovanović

Član Upravnog Odbora DPS-a
CBRE, Senior direktor, Menadžer odeljenja procena

Zvonimir Petrović

Član Upravnog Odbora DPS-a
BDO Srbija, Regionalni Direktor za procene vrednosti i poslovno planiranje

Dragi Prijatelji Udruženja, Kolege i Članovi,

Veoma mi je drago što održavamo entuzijazam oko daljeg razvoja i uređenja naše profesije na ovim prostorima počev od nas samih i našeg udruženja.

Uređivanje ovog zanimanja u okviru postojećih Zakona, omogućava nam da postavimo više standarde profesionalnosti, a kroz rad Društva procenitelja sve smo bliži da postignemo cilj.

U dosadašnjem radu trudio sam se da svojim integritetom opravdam sve postulate koje nam profesija Procenitelja kao i dobra poslovna praksa određuju. Poštovanje Zakona, a pre svega Kodeksa ponašanja procenitelja treba svima da nam budu smernice kako bi naše poslovno ponašanje, predstavljalo našu profesiju u najboljem svetlu. Svi mi u okviru naših kompanija treba da budemo primer jedni drugima, a samim tim i budućim kolegama koji imaju nameru da na bilo koji način budu deo ove profesije.

Kao predsednik Komisije za usaglašenost rada procenitelja mogu da kažem da će naš zadatak i dalje biti kontinuirana provera rada naših članova i usaglašenosti njihovog rada sa nacionalnim standardima, kodeksom etike i najboljom poslovnom praksom. Nastavljamo sa podrškom programu Stručne obuke u kojem će učestvovati predavači iz više oblasti, kako bi se obezbedila sveobuhvatnost i uspostavila ravnoteža između teorijskog i praktičnog znanja, sa posebnom pažnjom na konkretizaciju predavanja u oblasti kontinuirane obuke.

Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su do sada obavljali poslove na uspostavljanju svih naših ciljeva i njihovom sprovođenju jer su nama koji nastavljamo u mnogome olakšali buduće angažovanje i rad.

Ivica Cvetanović

Licencirani procenitelj
Predsednik Komisije za usaglašenost rada procenitelja

Stručna komisija

Ivica Cvetanović

Predsednik Komisije za usaglašenost rada procenitelja
Procenitelj, ERB Property Services

Miloš Lužajić

Član Stručne komisije DPS-a

Petar Jovanović

Član Stručne komisije DPS-a

default-profile-picture

Senka Špika

Član Stručne komisije DPS-a

Filip Tomić

Član Stručne komisije DPS-a

Dejan Maslać

Član Stručne komisije DPS-a

Dusan Stanojevic

Dušan Stanojević

Član Stručne komisije DPS-a

Drage kolege procenitelji,

Vizija Društva procenitelja Srbije i ultimativni cilj Udruženja je da obezbedi visok stepen poverenja u profesiju procenitelja. To je ostvarivo jedino ukoliko ispred sebe postavimo zadatak da uvek dajemo maksimum kada su u pitanju naš rad i odgovornost. Kao Udruženje cilj nam je da etičnost i profesionalizam budu iznad kritike. To je ujedno i jedini način da zaštitimo svoje klijente i ostala lica koja imaju interes i omogućimo im da, korišćenjem naših usluga, imaju najviši stepen poverenja u odluke koje donese.

 

Nadzorni odbor čine tri člana Udruženja, a osnovan je sa ciljem podrške Upravnom odboru u donošenju odluka i rukovođenju Udruženjem.

Disciplinsku komisiju čine tri člana.

Disciplinska komisija će pomoći u regulisanju disciplinskog procesa u Udruženju.

Disciplinski Komitet će sagledati sve dokaze  i potvrditi da li su preduzeti svi neophodni koraci za nastavak disciplinske preporuke.  Takođe će preporučiti Ministarstvu finansija disciplinsku kaznu ukoliko je to neophodno.

Ministarstvo finansija sprovodi kažnjavanje.

 

Bryan Beaton

Predsednik Nadzornog Odbora Društva procenitelja Srbije

Disciplinska komisija

Bryan Beaton

Predsednik Disciplinske komisije Društva procenitelja Srbije

Danica Jelača Vučković

Član Disciplinske komisije DPS-a
CBRE, Direktor saradnik

default-profile-picture

Danijela Nedeljković Stojakov

Član Disciplinske komisije DPS-a

Skupština

Ervin Pašanović

Predsednik Skupštine
Adventis Real Estate Management, Generalni Direktor